fbpx
O pisanju

Želiš da budeš Copywriter? Nije sve u pisanju

„Ja lepo pišem… (dramska pauza)… ja DIVNO pišem“ rekla sam pre nekoliko godina drugarici sa faxa. Naravno, i dan danas me podseća na to, i mislim da će mi biti epitaf na nadgrobnom spomeniku, ali, lepo pisati i divno pisati ne znači da si pisac.

Čak ni biti pisac (raditi kao pisac i zarađivati od te profesije) ne mora da znači da si pisac.

Laptop i mačka
Sve je ok, imam pomoć

Živimo u svetu u kom svaki poslodavac želi da imamo 27 veština a budemo plaćeni za jedan posao, i ništa više nije izolovano i samo jedno, svet je povezan, moderna zanimanja takođe, i bilo koja stavka u onlajn svetu podrazumeva makar osnovna znanja iz više oblasti.

Ja radim kao pisac i prevodilac, ali sam i organizator, i fotograf, editor (i slika i tekstova), proofreader (ne, nije isto), content creator, copywriter (takođe nije isto), “programer” (morala sam da naučim osnovne stvari zbog WordPress-a i drugih platformi), neki put i dizajner, i još mali milion stvari po potrebi.

Posao Copywriter-a se provlači kroz mnoge priče i svi su kao, “ma super je to plaćeno, što ne radiš to”, “pa svako ko piše može da radi” itd. To nije baš tako, jer pisanje je najmanji deo posla, ne daj bože kreativno pisanje, to je još manji deo posla. Pisanje copija, prodajnog teksta, bilo da je ispod slike na instagramu, ili preko cele prodajne strane sajta je debela kombinacija manipulisanja rečima, praćenja šablona i čitanja misli.

Hajde da pogledamo šta ti treba pored pisanja:

Pisanje efektnih mejlova

Komunikacija sa klijentima se najčešće obavlja preko mejla, i to je tvoj prvi i nekada poslednji utisak koji ćeš ostaviti. Razmisli, ako te neko angažuje da pišeš, da li će tolerisati gramatičke greške, pogrešan speling, neurednu organizaciju. Nope!

Ako si copywriter, čak i tvoji mejlovi će sadržati Call to action – bilo da pozivaš osobu da ti se javi sa dodatnim pitanjima, da poseti tvoj sajt za više podataka o tebi, primere radova, ili pročita par tekstova koje si mu poslala kao pokazatelj tvog dosadašnjeg rada.

Razumevanje web analitike

Većina poslodavaca, onlajn magazina, čak i privatnih klijenata očekuju da copywriter razume web do te mere da može da koristi sve alate vezane za rangiranje, objave, tehnologiju, analitiku. Neću ulaziti u politiku toga koliko je to u redu, jer pored copywritera, postoji i SEO specijalista i programer, itd, ali, to su moderna vremena gde se očekuje da budemo minimum 3 u 1.

Elem, web analitika je najbolji način da ispratiš kako tačno posetioci reaguju na tvoj content. Kroz Google Analaytics, najpoznatiju i ključnu alatku ove vrste, možeš da pratiš svaku akciju koju neko preduzme – na koji link klikne, koliko vremena provede na strani, odakle dolazi (lokacija) i odakle dolazi (kako te je našao), da li se prijavio na newsletter, otišao na prodajnu stranu, i sve redom.

Razumevanjem analitike ti vidiš da li određena strana i tekst konvertuju, ako ne, odmah menjaj!

Osnovno programiranje

Ovo ti možda neće trebati, a možda i hoće, ali sigurno ti mogu reći da ako u CV napišeš da imaš basic HTML skills, kontaktiraće te pre nego drugog jednako dobrog kandidata koji to nema.

Ovo naravno ne zahteva genijalni nivo programiranja, već ono što može biti povezano sa tvojim poslom. Zamisli da moraš da napišeš tekst i formatiraš ga na nekoj od onlajn platformi. Da li znaš kako da dodaš alt text, meta description, hiperlinkuješ, ubaciš liniju prostog koda i slično. Ovo znanje will go a long way.

Šta je plagijat

Kada živiš u Srbiji i sličnim zemljama na specifičnom govornom području – maltene sve osim engleskog govornog područja, i kada je svaka poznata turbo folk pesma prepev neke sa komšijskog jezika, nije ni čudo što se borimo sa plagijatima  – odnosno ne borimo, jer ljudi to ne shvataju kao ozbiljan prekršaj.

Svaki drugi sajt u Srbiji danas je prepun tekstova prevedenih sa engleskog, a više i ne pamtim koliko puta sam dala otkaz na raznim portalima jer su od mene tražili da samo prevedem vesti sa stranih news sajtova. Jednom prilikom devojka sa kojom sam radila, plagijarizovala je tekstove sa HRVATSKOG portala….ej bre ljudi, hrvatskog, i gle čuda provalili su jer je bilo potpuno isto. Budala.

Dakle, ako već hoćeš da se baviš pisanjem, i da prodaješ reči koje stvaljaš na papir, budi čovek, pročitaj koju knjigu o etici, podesi moralni kompas i radi svojim rečima. Razlika između inspiracije, istraživanja, citata i krađe je sasvim jasna. Ako baš i nije za tebe, pročitaj malo na tu temu pa vidi šta kaže svemoćni internet.

Strava sajt koji možeš da pogledaš je https://www.plagiarismtoday.com/

SEO

Nadam se da svi već znamo da je SEO skraćenica za Search Engine Optimization, što je jedan od osnovnih alata koje koriste copywriteri i blogeri. Cilj ove optimizacije je dobro rangiranje u Google pretraživaču.

Neki od najvažnijih SEO aspekata su ključne reči, inbound i outbound linkovi, alt tekst, dužina teksta/naslova, page value koji dodeljuje Google, itd. Ovo je preobimna tema da bih sada u detalje pisala o tome, ali evo nekoliko saveta. 

Što se tiče ključnih reči, od pojedinačnih reči (keywords) važnije su long-tail keywords, što su ustvari ključne fraze. Uzmimo na primer reč “pivo”. Neko će reći da to može biti ključna reč teksta, ali u stvari, ta reč je shit. Ta reč ima nula značenja jer je toliko široka i ne govori nam apsolutno ništa. Ključne fraze su tu da bliže definišu tekst i olakšaju pravim ljudima da ga nađu. To su na primer “ljubitelji piva, “najbolja craft piva”, “najveće srpske pivare”. Kada izabereš ključnu frazu i par ključnih reči, potrudi se da ti neke od njih budu u naslovu teksta, ali i da se pomenu u prvom paragrafu. One bi trebalo da se provlače i kroz ostatak teksta, ali nikako napadno da ih čitalac primeti.

Što se tiče linkova, oni imaju veliku vrednost za Google, i potrudi se da ako pišeš tekst za blog ili sajt, povežeš linkovima sa ostalim mestima na tvom ili drugim verodostojnim sajtovima. Veliku vrednost linku donosi ako neki veći sajt linkuje tvoj sadržaj. 

Alt tekst je tekst koji opisuje šta se nalazi na slici koja je deo tvoje strane. Ovo pomaže Google-u da bolje razume tvoju sliku, funkcioniše kao tag na slici i prikazuje je u Google pretragama slika, itd. Ukratko, prilično važno.

Dužina teksta za SEO potrebe bi trebalo da bude preko 1000 reči, ali pravila se menjaju, nebo je danas plavo a sutra više nije, tako da, who knows. 

Na osnovu svih ovih, i još nekih podataka, Google dodeljuje vrednost svakoj tvojoj strani, i prodajnoj strani naravno, na osnovu čega vodi traffic do tebe, ili te zakopa na dnu rupe zvane, druga, treća strana rezultata pretrage. 

Pisanje naslova

Za detaljnije informacije o pisanju naslova, pogledaj ovaj tekst. Ono što ću ti ukratko reći jeste da su danas najpopularniji, odnosno naslovi koji dobijaju najviše klikova oni koji sadrže brojeve, tipa “10 najboljih recepta za palačinke”. Na dalekom drugom mestu je direktno obraćanje publici, “Napravi najbolje palačinke koristeći ove recepte”. Treće mesto su “How to” naslovi, odnosno “Kako da napraviš najbolje palačinke”, onda je srednje žalosni obični naslov “Recepti za palačinke”, itd. 

Istraživanje

Biti copywriter znači biti stručnjak za temu o kojoj pišeš, što je naravno teško jer toliko je različitih tema i biznisa u svetu. The second best thing je da budeš master istraživanja (ovde ide samo iskustvo, nema diplome) i da znaš kako da brzo i efikasno učiš o svakoj novoj oblasti, istražuješ konkurenciju, usvojiš stručnu terminologiju i uđeš u um potencijalnog potrošača. Naravno, ne piše svaki pisac za sve oblasti ali moraš imati sposobnost da se prilagodiš ako želiš da radiš. Nijedna tema i nijedan klijent nisu isti.

Turning old into gold

Sigurno si čula za mišljenje da smo davno istrošili sve nove ideje i samo se vrtimo u krug u krug. Više nije poenta u novim idejama već u reciklaži starih na nov, zanimljiv, neviđen način.

Ovde je sve na tebi, i kreativnost je jedino što te ograničava. Dok je samo pisanje tehnička stvar, smisliti ideju, kako ćeš nešto da plasiraš, da privučeš čitaoca ili prikažeš nešto poznato u novoj perspektivi, to je najteži deo ovog posla.

Nemam savet, nemam pomoć, slide, sliku, video, kazaću ti samo kako ja to radim – good old brainstorming. 

Piši kao copywriter, razmišljaj kao korisnik

Kada biraš keywords, kada postavljaš pitanja na koja ćeš odgovoriti, smišljaš najbolji naslov da privučeš mušteriju, razmišljaj sa njihovog mesta. Šta oni žele da čuju, koja pitanja će oni ukucati u Google pretraživač.

Šta bi tebe kao kupca navelo da nešto kupiš?

Koji je krajnji cilj, jedna kupovina ili dugoročna saradnja?

Da li želiš odmah da prodaš ili izgradiš poverenje između brenda i mušterije?

Emocija, emocija i ta dobra stara emocija

Ako svom dečku samo pomenem film Hachi: A Dog Story, on počinje da plače. Zašto? Film ima kuče, i kuče je slatko ali tužno. Svega mi, preplakao je 90% filma.

Poenta priče je, ljubimci prodaju. Odmah posle njih, deca prodaju. Nažalost, ne možemo svi da pišemo o šljokicama i haljinicama, ili najlepšim psećim poslasticima zbog kojih će te kuče zauvek voleti. Ipak, emocija ostaje jednako važna samo je teže naći je. Da li ćeš da pristupiš iz straha i stvoriš osećaj potrebe za proizvodom, ili da se povežeš na osnovu zajedničkih vrednosti, kulture, tradicije, nostalgije, to je na tebi da odlučiš.

Kupac needs to care!! Mora da im je stalo do brenda, do proizvoda. Istraživanja su pokazala da emotivna baza u prodaji može da utrostruči uspeh copija.

Nema frke, nije teško, treba samo da naučiš kako da čitaš misli. The end.

Nazad u školu – Psihologija

 Pre nego što počneš da pišeš i upoznaješ se sa temom, upoznaj se sa ciljnom publikom. Moraš da znaš da definišeš što preciznije osobu koja će doći do tvog prodajnog teksta i koja će baš zbog tvojih reči proizvod i kupiti. 

Kada govorim o profilisanju osobe, mislim na unutrašnje motivatore.

Zašto kupuju?

Da li pomažu sebi ili drugome? Da li je to luksuz ili potreba? Da li imaju decu? Da li je kupovina vezana za praznike, venčanja, rođendane? Šta njih motiviše da potroše novac? Ukoliko poslodavac ima sajt i profile na društvenim mrežama, dosta informacija možeš izvući iz njihove analitike i saznati ko ih tačno prati.

Kada saznaš ko su, potrudi se da im prodaš benefite proizvoda a ne njegove karakteristike. Da, sastav nečega je važan, ali osećaj dok to jedeš, koristiš, kupuješ, je važniji. 

Kako sve to izgleda

Hajde da postavimo scenu. Žena je napisala fenomenalan user manuel o tome kako sama da organizuješ svadbu u Beogradu i okolini i prodaje ga za 20 evra. Tebe je angažovala da joj napišeš prodajnu stranu, šta sad?

Pored samog teksta, emocija, ključnih reči, razmisli o sledećem.

Da li kupac čita na kompu ili telefonu ili krompiru? 

Koliko brzo učitava prodajna strana?

Da li su fotografije i boje vezane za temu i emociju?

Kao kupci hoćemo da sve izgleda profesionalno, da dizajn bude elegantan jer ti onda više verujemo, da brzo učitava, da ne moram da jurim order button po stranici, i da se borim da nađem logičku nit između teksta i slike.

Kada pišeš i formatiraš, posmatraj stvar i kao dizajner. 

To bi bila moja lista znanja koja ti nikako neće biti na odmet i ako radiš kao copywriter, ili imaš svoj blog, onlajn biznis. Ništa od ovoga ne zahteva velike škole, kurseve i bacanje para, već sedneš i brljaš po internetu, učiš, jer 80% informacija se uvek mogu naći za džabe. Srećno!

Podeli svoje mišljenje

%d bloggers like this: