fbpx
O pisanju,  Putovanja

Vrnjačka Banja: Top 7 stvari koje ne smete propustiti

Vrnjačka Banja nalazi se na 200km od Beograd, između Kraljeva i Trstenika i leži na severnim obroncima planine Goč. Vrnjačka Banja nije samo Banja, već majka svih srpskih banja, zbog čega i nosi naziv kraljica banjskog turizma.

E sad, pošto sam uvela priču na dobri stari užegli putopisački način, da se suočimo sa stvarnošću situacije.

Jeste, Vrnjačka Banja nosi mnogo nadimaka, jedan od kojih je i “kraljica banjskog turizma”, ali proteklih decenija, lica banjskih fasada postala su ogledala za umorno stanje u našoj državi. Pločnici šetališta su ispucali, hoteli se pozatvarali, a turisti se okretali banjskom turizmu, samo van naše zemlje. Ili je to makar bio moj doživljaj.

Kraljičina kruna izgubila je sjaj.

Srećom, u posledjih par godina, kraljica se snašla, našla investitore (možda se i preudala) i rešila da ponovo odene ljubičasto ruho i ponese zlatnu tijaru, kako bi nam u svom renesansnom povratku podarila još mnogo prilika za uživanje.

U decembru sam dobila poziv od strane hotela Tonanti  da ih sa grupom prijatelja blogera posetim u cilju promocije Vrnjačke Banje i hotela Tonanti, te sam iz prve ruke videla šta sve to ima u ponudi. Odlučila sam da kao prvi od tekstova sastavim top 7 listu svih onih malih i velikih stvari koje se ne smeju propustiti u kraljici banjskog turizma.

1. Odmor za 5

Da se još malo zadržim na kraljevskom poređenju, kazaću da ako je Banja kraljica, Hotel “Tonanti” mora biti centralni dragulj njene najvrednije dijademe. Njegova “hotelska” vrednost je 5 zvezdica, i jedini je u Vrnjačkoj Banji sa tom kategorizacijom.  

Te zvezdice naravno predstavljaju zavidan nivo usluge, luksuza i pažnje prema detaljima koji ulepšavaju ugođaj svakog gosta (što sam iskusila čim sam kročila u hotel, a onda i potvrdila boravkom u wellness centru). Od osmeha na licima mladih zaposlenih, hodnika hotela koji su i izložbene galerije radova Duška Trifunovića i Dejana Slepčevića, do prostranih luksuznih soba pravljenih za mlade i poslovne ljude (dakle, radni sto i aparat za kafu bez kojih ja ne mogu). Kao gosti direktora hotela, imali smo i jedinstvenu priliku da zavirimo “iza kulisa” i vidimo kako jedan hotel najvišeg nivoa funkcioniše. Verujte mi na reč, to je zapanjujuć posao i poduhvat. 

Tonanti je napravljen tako da uopšte ne moraš da napustiš hotel (tri konferencijske sale, dva restorana, bazeni, saune i mnogo toga), ipak, ukoliko poželiš da proširiš vidike, Vrnjačka Banja nudi svašta za svakoga.

Enterijer Hotela “Tonanti”

2. Prošetaj kroz banjsku istoriju

Nije daleko, od Hotela Tonanti 200 metara uzbrdo. Tu se nalazi današnji Zamak Kulture, a nekadašnji letnjikovac generala Jovana Belimarkovića.

Fasada, lokacija, pogled koji se pruža na Banju sa terase na spratu, svedoče o vrednosti zdanja koje je drugi najstariji i najreprezentativniji objekat Vrnjačke Banje (posle crkve). Zgrada je završena 1889. i bila je u privatnom vlasništvu porodice do 1968. kada je postala kulturno dobro i dom Zavičajnog muzeja čitavog područja.

Kao neko ko voli šetnje kroz istoriju, i da uči iz tuđeg iskustva (kada je već nemoguće iz svog), ja bih se gubila satima, sa dobrim vodičem ako je moguće. Pri poseti su nam rekli da je ovo “kompleksan” top muzeja, ali ja ću reći da je KOMPLETAN, jer u jednoj zgradi je smešteno nebrojano priča arheološkog, etnografskog, istorijskog, umetničkog, prirodnjačkog, društvenog značaja.

Znate ono kada svaki predmet krije priču?

E to!

3. Pronađi svoju vilu

Ovde ne mislim na magična bića sa krilima, već jednu od mojih fascinacija – stare gradske vile imućnih porodica, intelektualaca, generala, umetnika kojima Vrnjačka Banja obiluje. Na žalost, Vrnjačka Banja nema jednu “Ljubavnu istoriju Beograda” kako bi se ispratila gradnja tih kuća, balovi, intrige, sastanci i rastanci, ali važno je da su vile našle svoje mesto i u današnjem životu banje.

Ako sam dobro zapamtila, ima ih 23, i one su opulentne, ali nenametljive, često obrasle u zelenilo koje im skriva bore. Izdvajaju se među glamuroznim hotelima Banje, među staklom i metalom.

Neke su preuređene u lokale, restorane, smeštaje, a najpoznatija među njima je nezaobilazna Savka, sinonim za dobar ponoćni provod. Ona je uglavnom omiljena vila mladih.

4. Poseta vinariji Grabak

Kako sam ja već stara dama, uskoro sa punih 28 godina, ja u ponoć uglavnom slatko spavam, pa Savka nije za mene. Ipak, to ne znači da ne volim provod, već da samo preferiram onaj po dnevnom svetlu.

Za one slične meni, tu je vinarija Grabak.

“Ana, zar to nije ona vinarija u kojoj imaju bazeni?”

Znam, i ja sam se isto to pitala, delovalo je nespojivo, ali radi! Vrući letnji dani, voda i hladan roze? Zar ne zvuči dobro? Drugarica koja je posetila vinograde tokom leta oduševila se kombinacijom. Ja mogu da potvrdim da je “vansezonska” usluga na zapanjujuće visokom nivou.

Naravno, nisu ni oni ludi, lako je imati zadovoljne goste kada je deo dobrodošlice da im redovno puniš čaše alkoholom hahaha. Mada, realnost je – Vinarija Grabak je domaćinski pristup i rad iz ljubavi. Takođe, ovo je jedina vinarija u Srbiji u kojoj možete probati vino 100% napravljeno od sorte prokupac, značajno nagrađivano u našem kraju Evrope.

5. Zgrabi kišobran i poželi želju

Jedna od glavnih lepota Vrnjačke Banje su prednosti provođenja vremena na otvorenom, dakle šetnje, parkovi i vrtovi. Jedan od meni najzanimljivijih bio je Japanski Vrt (drugi u Srbiji) koji je deo Banje od 2011. godine. Po izgledu se razlikuje paviljonom, jezercetom sa ostrvom, malim vodopadom i biljnim vrstama.

Pored specifičnog izgleda, ima i jednu od prepoznatljivih kišobran klupa.

Priča kaže, uhvati kišobran, zamisli želju i pusti da ode negde u ostvarenje. Ja ću vam sledeće godine kazati da li se moja ostvarila, a baš je imala veze sa Japanom, pa je bilo nekako prirodno.

6. Fijakerom kroz Banju

Da vam je baka u prošlom veku slala razglednicu iz Vrnjačke Banje, na njoj bi verovatno bila slika Banjskog parka. To je centralni prostor banje, danas uređen i doteran pod konac. Verovatno se i sada nalazi na razglednicama, postaraću se da proverim prilikom sledeće posete kada budem slala razglednicu svojoj baki (a trebalo bi i vi to da uradite).

Banjski park i šetalište duž reke dugačko 2 kilometara su prostor stvoren za duboko disanje i razmišljanje. Kao mali vremeplov, sedite u fijaker i vidite sve što Banja nudi iz te, nostalgične perspektive.

Ne zaboravite da su tim stazama nekada prolazili i Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Maksim Gorki. Pa malo li je?

7. Nađi ljubav, pa je zaključaj

Kad kažem Grad ljubavi retko ko pomisli na Vrnjačku Banju. Retko ko uopšte pomisli na Srbiju, ali ako bi takvo mesto postojalo kod nas, to bi bila baš kraljica banja.

Ne znam odakle mi ta ideja, ali prelazeći mostom ljubavi, okićenom lampicama u obliku srca, u gradu koji je domaćin Lovefest-a, okružena pričama i vilama iz prošlosti, pa još prođe fijaker… kako i da ne pomislim na ljubav.

Desanka Maksimović koju sam već pomenula kao poznatog „šetača“ banje, proslavila je danas najpoznatiji most, njegovoj priči posvetivši pesmu „Molitva za ljubav“. Priča iza mosta koji danas nosi katance mnogih ljubavi, bila je nesrećna. Jedna Nada i jedan oficir Relja koji je po nezvaničnoj oficirskoj službenoj dužnosti (ti u uniformama su uvek lomili srca) Nadi oduzeo nadu da će biti srećna u ljubavi. Ukratko, nakon borbe na grčkom frontu, zaljubio se u Grkinju i nikada se kući nije vratio. Danas, iz straha da ih mladi oficiri, odnosno mladići, ne ostave zbog druge, devojke svu težinu svoje ljubavi kače baš na ogradu ovog mosta, na kom su se Nada i Relja sastajali.

Koliko je priča romantična verujem da zavisi od osobe koja je interpretira. Ja se još nisam odlučila, ali ako je suditi po broju katanaca, mnoge devojke jesu.

Pa ako ste u Banji, izvolite naći svoju ljubav ili je vezati za sebe.

BONUS:

Nisam imala priliku da vidim, ali oni koji jesu preporučuju dolazak na Lovefest koji svake godine poseti oko 100 000 ljudi iz celog sveta i naravno Vrnjački Karneval koji je treća najposećenija turistička manifestacija, posle Exit-a i Sabora u Guči, sa 200 000 poseta godišnje.

Da li ste skoro bili u Banji? Kakvi su vam utisci?

Podeli svoje mišljenje

%d bloggers like this: