- Pisanje

Kako napisati About stranu: Neočekivan proces upoznavanja sebe

U drugoj godini srednje, na zamenu srpskog nam je došla profesorka koja mi je držala zamenu godinama ranije u osnovnoj školi. Setila sam joj se lika kao kroz maglu, ali ona se vrlo jasno sećala mene i mog imena. Kao malu vežbu upoznavanja odeljenja, zadala nam je da ustanemo i opišemo sebe u 3 reči. Kada je na mene došao red, rekla sam "lepa, pametna i duhovita, ali mislim da je skromnost ipak moja najveća vrlina".

Niko se naravno nije iznenadio, ni profesorka - čak i u srednjoj školi imala sam svoj "brend". Ko me je voleo, obožavao me je, a kome se nisam dopadala, e taj me je prezirao. I bilo mi je drago, jer nisam volela ravnodušnost.

Nažalost, mislim da to nisam bila ja.

Kada nam je profesorka dala zadatak, nisam ni razmislila šta ću reći. A i ako ćemo pravo, da li je ta žena bila normalna - uđeš u srednju školu, pa tinejdžerima odmah jedno egzistencijalno pitanje - i još u tri reči, pazi molim te.

Ne znam da li sam sebe stvarno videla u izabranim rečima, ili sam želela da se vidim u njima. Ipak sam opis zaokružila humorom i samopouzdanjem, čisto da budem sigurna. Na kraju nije ni bilo bitno šta sam izgovorila, jer u stvari nisam imala pojma ko sam ja.

To se od ljudi ni ne očekuje. Ne stvarno.

Pominjemo često prazne fraze u razgovoru, uz kafu, "znam ja sebe" i uvek se iznenađujemo "kao da me ne poznaje deset godina". A kad si poslednji put, ili ikada, sela sa parčetom papira i kao naslov stavila ABOUT ME? Kad si razmislila, pa produbila razmišljanje, pa tek stavila u reči? Oh, to je toliko drugačija stvar - razmišljanje formulisati u reči. Tada to ko si postaje stvarno. A da ne pominjem staviti sebe u reči, a onda te reči staviti pred druge ljude, da odluče, je l te, da li si stvarno takva ili nisi i da li odobravaju ili ne.

I strašno je kada se nađeš pred svojim papirom kao pred strancem, i shvatiš da si bukvalno pisac fikcije. Da si na tom papiru sama svoj lik koji može da bude i da živi sve ono što želiš za sebe, ili za svog heroja. Ali se plašiš, da ne kažeš previše, da ga ne uzdigneš mnogo, jer onda ćeš morati to da ispratiš delima. I shvatiš zašto u stvari nikada nisi sela pred svojim praznim papirom, i zašto češće govoriš o drugima, a izbegavaš sebe.

Lako je živeti sa rekla-kazala, ali napisati znači preuzeti odgovornost.

None

I sama sam se našla u tom razmišljanju mnogo godina nakon nebitnog pitanja na gimnazijskom času srpskog. Ne na terapiji, savetovanju, nakon rada dubokim metodama spoznaje sebe. Našla sam se tu pre par dana kada mi je od sajta ostala samo nenapisana About stranica.

Najgluplje od svega je što sam na prošlom sajtu ne samo imala takvu stranicu, već sam imala i tekst koji se zvao "A ko si ti: Kako napisati About stranu". Dakle, čak sam i drugima govorila kako da je pišu. Da me ne shvatite pogrešno, tekst je bio skroz na mestu, dobro istražen, formatiran, sve super... ali sada, nakon povratka sebi i pisanju, nisam mogla da se nateram da napišem tako nešto.

Nisam mogla da pratim formu koju je zadao neko drugi - copywriter, iskusni bloger, Gugl, algoritam...

I to je strava! Odbacuj forme, putuj u nepoznato, napred za originalnost i slobodu, samo što... postoji jedan mali problem. Nezavisno od forme, ja nisam imala pojma šta sam u stvari želela da kažem o sebi. Znala sam naravno, u teoriji, po osećaju, koje su moje misija i vizija, i odakle dolazi inspiracija, sve to stoji, ali brate, stavi ti to u reči - i drugaricu voliš, želiš joj najbolje za rođendan, pa u čestitku buljiš tri i po sata i na kraju napišeš S.R. - a kamoli ovo.

Deset puta sam počinjala i deset puta me priča nije odvela nikud. Proces je bio mučan jer ja nisam pisala About stranu za moj sajt, već About stranu za mene. Nisam htela da pođem od ciljne grupe/publike, niti od toga šta mogu/hoću da učinim za njih. Ovog puta, rešila sam da počnem od pravog početka i od toga šta mogu učiniti za sebe.

Ispostavilo se (naravno) da je početak bila baba, a ono što mogu da uradim za sebe jeste da pišem, sa ciljem da što bolje upoznam sebe. Zato na listu razloga zašto treba imati blog dodajem i ovaj o ličnoj spoznaji. Pa neka sam sebična, sa sobom na prvom mestu. A ako moje priče pomognu još nekome, to će biti dodatna sreća.

Da pročitate kako ja vidim sebe sada, pogledajte moju About stranu.

Ja sam odlučila da priču stavim ispred forme, ali to možda nije za tebe. To je skroz kul. Zbog toga ispod ostavljam svoj originalni tekst o kvalitetnom obliku jedne About strane. U svakom slučaju, možda u procesu pisanja saznaš nešto novo o sebi.

P.s. I ne-blogeri mogu da napišu "about" stranu, za svoju dušu. A još je i lakše, jer ne moraš da stavljaš gomilu linkova. :)

Hugs, Ana

Originalni tekst "Kako napisati About stranu"

Disclaimer: Ovaj tekst je primarno pisan za ljude koji nude usluge i proizvode, koji sebe vide kao biznis. Ja trenutno želim da sajt fokusiram na sebe, i zbog toga ćete videti potpunu promenu u prioritetima između moje sadašnje About strane i ovog teksta. Ipak, primetićete da sam i u svom sebičluku primenila neke od ovih saveta.

Sigurna sam da i vi uživate u ironijama života koliko i ja, pa evo je još jedna. About page je deo tvog sajta koji ima najmanje veze sa tobom.

Počnemo tako svi da pišemo iz nezasite želje da hranimo svoj ego. „Konačno, mesto where it’s all about meeeeeeeeeeee.“ E pa, nije. Ali stvarno nije o tebi. About strana, isto kao i tvoji tekstovi, i tvoj Instagram opis, i tvoj ceo sajt, je o tvojim čitaocima.

Ti si divna ali mene nije briga

Znam da si dobra osoba, vredna, puna iskustva i znanja specifičnih samo za tebe, sanjaš snove i živiš život. I drago mi je, iskreno jeste, ali reci mi šta ti možeš meni da ponudiš?

Prvi deo tvoje About strane treba da odgovori na jedno prosto pitanje „Šta ću ja ovde da dobijem?“ To možeš formirati u obliku elevator pitch-a.

„Znaš kad sedneš za laptop, pred otvoren word document bez trunke inspiracije, blokadom i nula želje da budeš tu a kamoli počneš pisanje? E, ja pomažem ljudima da počnu, nastave i završe svoje priče, pitcheve, projekte.“ Nekad im pomažem tako što ih ja napišem.

U roku od 7 sekundi svako zna šta radiš i kako, vide primer tvog stila, i donose odluku, ili čitaju dalje ili odlaze.

Ton

Imaš građevinsku firmu, praviš igračke za decu ili radiš reviews proizvoda za negu - ne možeš koristiti isti ton. Razmisli ko posećuje tvoj sajt, muškarci, žene, roditelji, devojke, tinejdžeri, pa govori onako kako će te najbolje razumeti.

About strana može biti na ti, ili pisati o autoru u trećem licu (Ćao, ja sam Ana/Ana Markov je pisac, putnik i prvodilac). Nema jednog tačnog odgovora, ovo su primeri, sugestije, zvezde vodilje, ali svaki tekst pisan u svrhe čitanosti, prodaje, promocije mora biti custom prilagođen tvojoj publici. Na mojoj stranici videćeš malo šale, mnogo razumevanja i znanja, priče i pričice sa svim potrebnim informacijama i prijateljski ton. Takvi su i moji tekstovi, takvi su i moji čitaoci. Najviše komentara dobijam o tome kako sam "lako čitljiva" i pišem "pitko". Naravno, jer to mi je i cilj sa blogom, da se razumemo bez uvijanja. Ja naravno mogu da se okrenem i pišem poeziju na engleskom o streljanju dece u drugom svetskom ratu, što nije ni čitljivo, ni pitko.

Poenta priče, prilagodi se poslu kojim se baviš i potencijalnoj klijenteli.

U krug, u krug, u krug

Svaku osobu koja ti uđe na sajt treba da poštuješ i da joj se zahvališ na vremenu. E, a onda moraš debelo da se potrudiš da to svoje dragoceno vreme provede baš na tvom sajtu, i to što više. Ovo naravno ne sme biti napadno, već sugestivno. Isto kao što si im prvo objasnila zašto da čitaju, sada im nagovesti šta da čitaju.

Blogeri žive od linkova.

Bilo da je to onaj jedan prokleti link koji ne možemo da postavimo na Instagram (ako nemamo preko 10K pratilaca), ili broj sherovanih na Fejsbuku ili pažljivo napravljena staza po našem sajtu, kao bloger, nikada nemoj propustiti priliku da linkuješ druge svoje tekstove u svaki novi tekst koji pišeš. Ovo se zove „internal linking“.

Svaka tema koju obrađuješ na sajtu mora imati par dobrih tekstova oko sebe. Glavne ključne reči sa kojima se identifikuješ i koje su deo tvog biznisa trebalo bi da povezuju više tekstova (kod mene na primer "Putujući Balkanom"). Na About stranici nađi načine da kroz priču i kratke opise svog znanja i iskustva, koji na kraju naravno pomažu čitaocu, pružiš priliku za istraživanje svih ostalih tema o kojima pišeš.

Ja ću se na primer potruditi da govorim o Građenju Onlajn Biznisa i linkovaću na svoj najpopularniji tekst iz te kategorije. Napisaću rečenicu „kada osetiš pad energije i nedostatak motivacije, ja sam tu da te pokrenem na rad“ i negde u toj rečenici linkovaću tekst o tome kako kreirati svoju motivaciju. Onda ću kazati kako sam u životu najviše naučila kroz putovanja i kako sam počela da verujem u magiju i ispunjenje želja, pa ću tu ubaciti još par linkova, jedan za putopis koji sam napisala, a jedan za moj travel writing guide. (see what I did there ;))

Tip: Google vrednuje linkove, i external (koji dovode do tvog sajta sa nekog drugog mesta na internetu) i internal (koji vode sa tvog sajta na drugo mesto na istom sajtu). Internal linkovi pomažu Google-u da utvrdi hijerarhiju tekstova i vrednost contenta. Google botovi obilaze sajt, koristeći linkove kao spone između sadržaja. Na osnovu ovih i drugih parametara Google dodeljuje link value svakoj stranici što pomaže rangiranju iste.

Iako About strana deluje kao da nije previše bitna u poređenju sa prodajnom stranom, ako želiš da zadržiš čitaoca, ne možeš samo da kažeš „Ćao, ovo je moja životna priča. Kraj“ Pruži im priliku da sami istraže čime se tačno baviš i na koji način.

Oči u oči

Sledeća najbitnija stvar jeste dobra fotografija. U gotovo svakom tekstu preporučujem ljudima da plate fotografa i urade profesionalne fotografije koje će biti osnova njihovih profila na društvenim mrežama, i iskorišćenje za stranice kao što je About.

Fotografija je obavezna jer ljudi ne veruju misteriji, i čak ako pišeš pod pseudonimom (kao ja), ljudi moraju da znaju da si stvarna osoba. Predstavi se, pokaži im lice, uspostavi vezu.

Takođe, treba se držati relevantnih informacija (svaka informacija može da bude relevantna ako znaš kako da je napraviš i predstaviš kao takvu - ali to je već na tebi). Dakle, nema srednje škole koju si pohađala, ni proseka, ni sekcija čiji si bila član, ni u kom selu ti baba i deda žive i kako ti je slatko od dunja omiljeno slatko. Fokus ženo! Fokus!

Tip: Ako želiš da dodaš nekoliko zanimljivih informacija o sebi, ali to je samo ako si zanimljiva osoba, možeš eventualno na kraju stranice napisati spisak interesantnih podataka o sebi. Na taj način neće ometati flow teksta, a opet su tu da nam kažu malo više.

A u šta ti veruješ?

Koja su uverenja tvog brenda i šta je tvoja misija?

Ovo definitivno treba da znaš pre nego što dođeš do About stranice. Iza posla koji radiš mora postojati neka dublja misao. Da li ti je cilj osnaživanje žena, ili pomaganje ljudima da budu zdravi i srećni u svom telu, podizanje svesti o životnoj sredini, ili nešto dvadeseto. To ne mora biti neka srceparajuća priča ili ideja koja menja svet. Promena koju želiš da postigneš može biti na lokalnom nivou, može biti motivisanje ljudi da putuju više po Srbiji. Šta god da je, pobrini se da jasno napišeš.

Call to action

Na kraju svake About stranice (koje inače dobijaju trafika skoro koliko Home stranice, što je puno) iskoristi prostor da pozoveš čitaoca na akciju. To može da bude prijava za newsletter, kupovina tvoje knjige, prijava za kurs ili radionicu, naručivanje proizvoda, ili nešto deseto.

Link ih može odvesti ili na prodajnu stranu, ili ukoliko je još uvek nemaš, do tvojih najpopularnijijh postova.

About widget

Preview About strane trebalo bi da se nalazi na svakoj tvojoj stranici u formi widgeta. Neka sadrži tvoju fotografiju, kratak opis onoga što radiš i link za About stranicu ukoliko nekoga interesuje da pročita više o tebi.

Ne postoji zlatno pravilo za About widget, ali:

  • Pokušaj da budeš nasmejana na slici koju izabereš
  • Jasno napiši ime i prezime (ili ime kompanije/brenda)
  • Napiši čime se baviš u kratkim crtama
  • Ubaci brand message

Probaj, napiši više verzija, pošalji prijateljima da glasaju za najbolju ako ne možeš da odlučiš. Feedback je uvek dobrodošao.

Znaj kad da staneš

Priče su odličan način da se povežeš sa ljudima, ako nisu dosadne. Kada počneš da pišeš, nemoj se zaneti i zaboraviti koja je svrha tvog teksta. Potrudi se da ubaciš sve neophodno, pa na to dodaj još malo, i podvuci crtu. Pozovi ih na akciju. Pozdravi se.

The End


0 Komentara

Ostavi komentar


@ana_markov_