- Priče

O nastavniku matematike

Gaja je bio najstroži, najpedantniji i najiskreniji nastavnik kog sam imala. U osnovnoj školi u Mladenovcu, predavao nam je matematiku.

by Ana Markov

- Priče

Kakvu kafu piješ: O mirisu detinjstva

Krenula sam u osnovnu školu a mama i tata su imali naviku da ujutru popiju domaću kafu. Kako sam ja rasla, a oni postajali sve svesniji da ako me već hrane i oblače mogu i da me iskorišćavaju kao jeftinu radnu snagu, <b>odluče da je vreme da naučim važnu životnu veštinu - kuvanje kafe.

by Ana Markov

- Priče

Kosmaj: Priča o jednoj planini

Pitaju me ljudi zašto nikada nisam pisala o Kosmaju. Dolaze i odlaze travel blogeri i pišu gotovo preslikane tekstove o tome kako treba obići spomenik i vidikovac i manastir. Znaju sve prečnike, visine, istorije naziva i udaljenosti u kilometrima i minutima. Ja ih ne znam. Niko ko je sa Kosmaja neće ti reći prečnik poznatog spomenika, ili ime arhitekte. Oni žive tu planinu.

by Ana Markov

- Priče

Neplanirani život: Prijateljstvo u doba korone

Kad si bila mala, imala si drugove u vrtiću i komšiluku. Ali onda ste krenuli u prvi razred i Jovana je to uradila u drugoj školi. That bitch. Kako se usuđuje da uništi naše jednogodišnje prijateljstvo igranja lego kockicama i crtanja cvetova. Ali brzo si prešla preko toga, ipak je to bila samo sedmina tvog polu-svesnog života...

by Ana Markov

- Priče

A u međuvremenu, život: O Miki Antiću, deci i starenju

Bila sam previše mala kad sam prvi put čula engleski izraz "to walk a mile in someone else's shoes". Kod nas bi to značilo otprilike "stavi se na tuđe mesto". I ništa mi nije bilo jasno. Da hodam u tuđim cipelama? To je odvratno! Njihove noge su bile tu, plus, šta ako mi se cipele ne sviđaju, ili ako su mi velike?

by Ana Markov

- Priče

Tradicija: Rekla bih ti o nama, ali ne bi ti to razumela

U kući više nisam smela ni da kažem kako mi je dosadno. Odmah bi mi dali dugme i konac da kroz njega provučem - da se igram hahahah. Zato sam počela da ubijam dosadu preturajući po policama i vitrinama prvo svoje, a onda i dnevne, i na kraju babine sobe. U prvoj fioci do prozora, uvek bih se glupo obradovala plehanoj, šarenoj kutiji kolača.

by Ana Markov

- Priče

(Ne) preuzimanje odgovornosti: Škola me nije naučila

U prvoj godini srednje, imali smo test iz biologije za koji se nisam spremila. Hoću reći, profesorka je bila nefer i strašno stroga i užasna. Kada sam rekla ocu i zamolila ga da mi opravda taj dan kako ne bih morala u školu rekao je "sad ćeš lepo da se spremiš i da odeš u školu i da dobiješ keca.

by Ana Markov

- Priče

Porodični posao: Priča o pici i parfemu

Parfimerija Sava, ulica Kralja Petra 75, i u njoj, najpoznatiji i jedini parfimer Srbije, Nenad Jovanov i ovog subotnjeg prepodneva u ulozi mađioničara, sa suprugom kao asistentom. / Na drugom kraju svetle prostorije, iza bele vitrine, stajao je deka od 70ak godina i razvlačio testo.

by Ana Markov

- Priče

Pisma iz Afrike: Kako sam naučila da verujem u magiju

Sedim za radnim stolom i pišem i pitam se ima li poente. Mrzi me da radim Instagram i editujem tekstove i slike, i zapostavila sam pisanje knjige, i zašto sam je uopšte počinjala, i sve me mrzi i sve je uzalud i ništa neće uspeti i život je sranje. I onda lupim sebi dva šamara.

by Ana Markov

1
@ana_markov_