- Putovanja

Putevima Top Gear-a: Stelvio, Hai Van Pass i Transfagarashan

Bili smo na drugoj godini Filološkog Fakulteta, i još uvek ga nismo prezirali. Prethodnih 10 meseci štedeli smo za ovo putovanje i moj plan je bio savršen. Šetam istorijskim ulicama, upijam kulturu koja nam je podarila matadore, Gaudija, Dalija, Don Kihota, možda pređemo granicu do Portugala, pijemo porto, uživamo u sunčanim danima, ali ne. Nemanja je hteo da ide u Alpe kako bi vozio na mnogo uzbudljivom putu jer Džeremi Klarkson je tako rekao.

by Ana Markov

- Putovanja

Putujući Balkanom: Rumunija roadtrip

Poslednjih godinu dana uživam baš ovde gde sam, u svom dvorištu (Srbiji). Nemam potrebu da letim u daleke predele, prilagođavam se kulturama, gastronomiji, načinu života, pa sam sva svoja putovanja ograničila na naš divni komšiluk (Balkan). U avgustu, nakon 5 godina planiranja (ali stvarno), Nemanja i ja konačno otputujemo u Rumuniju.

by Ana Markov

- Putovanja

Putujući Balkanom: Dubrovnik, Herceg Novi i Trebinje

U 17 i 18 veku popularizovana je tradicija „Velike turneje“ (Grand tour), odnosno putovanja na koja su išli plemići i bogataši kada bi napunili 21 godinu. Takva putovanja bila su deo odrastanja i neformalnog obrazovanja, ali na visokoj nozi. Mi smo pokušali slično, samo na Balkanskom budžetu/terenu.

by Ana Markov

- Putovanja

Putujući Balkanom: Drakula, Peles i Rašnov

Što se mene tiče, ništa kao zamak ili dvorac. Ustajem rano, oblačim haljinu, stavljam tijaru (koju naravno imam za ovakve prilike) i spremna sam za magično iskustvo. Posle sati provedenih u planiranju putovanja po Transilvaniji, tri lokacije ove vrste našle su mesto u mom rasporedu.

by Ana Markov

- Putovanja

Putujući Balkanom: Sofija, naša skromna lepotica

Jedna od prednosti života u Srbiji, pored neograničenih količina domaćeg alkohola, jeste što smo u mnogo dobrom komšiluku. Ipak, kada pomislim Balkan, nikad nisam pomislila - Bugarska, jer, zašto bi iko? Kad ono...

by Ana Markov

- Putovanja

Putujući Balkanom: Jedan dan u Kotoru

Savršen prolećni dan, a ti u Bokokotorskom zalivu. Imaš jedan dan na raspolaganju ali nemaš pojma kako da ga iskoristiš. Smiri se, sve je u redu, tvoji problemi su rešeni.

by Ana Markov

- Putovanja

Šetajući Beogradom: Zemun

Beograd možda nije među najvećim evropskim prestonicama po razmeri, broju stanovnika, ili budimo realni, po bilo čemu, ali ipak, ni naš sivi Beli grad nije za bacanje. Da stvari budu zanimljive, kao i svi gradovi podeljen je u opštine (okruge, arondismane, itd) kako bi ljudi imali oko čega da se svađaju, on a smaller scale. Elem, ovo je priča o mom omiljenom i zasigurno najautentičnijem delu Beograda - Zemunu.

by Ana Markov

- Putovanja

Sreća zvana Vijetnam: Hai Van Pass

Budimo se u hostelskoj sobi u Hoj Anu. Pre tri dana stigli smo u Da Nang, prelepi grad u centralnom Vijetnamu. Tu smo se prvi put osetili sigurno na ulicama ove zemlje i odlučili da je možda pravo vreme da iznajmimo motor.

by Ana Markov

1 2
@ana_markov_