fbpx
Priče iz života

2018 Novogodišnje Rezolucije: Veće, bolje, odvažnije

Znam, znam, još nisam napisala tekst o prošloj godini, lekcijama kojima me je naučila, najvećim izazovima i najlepšim trenucima, a evo me pišem spisak rezolucija za Novu Godinu. Post o mojim prošlogodišnjim utiscima stiže uskoro, ali u međuvremenu, pozabavićemo se odlukama/preporukama za narednih 365 dana.

Čekajući avion na aerodromu u Istanbulu

1. Oslobodi se straha

Protekle godine, strah je bio glavni zlikovac u priči mog života. Uvek sam verovala da je mržnja osećanje suprotno od ljubavi, ali naučila sam da je to ipak strah. Plašimo se odbijanja, gubitka, nepoznatog, a nekada i uspeha i sreće. Ove godine neću dozvoliti da me neka nepoznata, često neosnovana sila uslovljava. Oslobodiću sebe dubljih, transgeneracijskih strahova koji su gotovo genetski usađivani u sve nas. Neću se plašiti da idem ka svojoj sreći, niti da donosim one teške, ali potrebne odluke.

2. Daj otkaz

„Snaćiću se nekako.“

„Samo da preživim do vikenda.“

„Dobro je, valjda, uvek može i gore.“

„Mnogo je teško danas naći posao.“

Poslednjih nekoliko meseci čula sam sebe kako nesvesno izgovaram ove reči mali milion puta. Poput gomile drugih ljudi, mnogo pričam a malo delam. Razgovaram sa sobom, sa dečkom, sa svima koji će me saslušati u nadi da će me reči ohrabriti da nešto preduzmem po ovom pitanju. Upravo onaj strah o kom sam pisala u svojoj prvoj rezoluciji, sprečava me da donesem pravu odluku. Dakle, jedna od mojih Novogodišnjih rezolucija jeste da dozvolim sebi da kažem ne, da izaberem ono što volim, iako to isprva možda deluje strašno.

Meditacija na obali jezera u Adani

3. Odvoj vreme za sebe

U protekloj godini došla sam do zaključka da je u današnjem svetu vreme najvažnija roba. Ono što je čini vrednom jeste to da se ne može kupiti, a da je sve što nas okružuje napravljeno da nam je oduzima. Sistem nam ne dozvoljava da mislimo, da se osvešćujemo, da preispitujemo svoja uverenja i radimo na tome da budemo bolji. Odbijam da budem deo mašine u kojoj su drugi gospodari moga vremena. Neću da uvek vozim brzo kako bih stigla na mesta na kojima ne želim da budem. Ne želim da živim u žurbi, da ostavljam stvari koje su mi važne po strani. Ove godine, stvoriću vreme za sebe.

4. Skini Novogodišnje dekoracije pre maja

Novogodišnji ukrasi cele godine

Hej, Anice iz budućnosti. Molim te, nakani se i skini ukrase. Hvala ti.

5. Uloži u nov nameštaj

Jedna sam od onih čudnih osoba koje ne vole da troše novac. Trošenje novca, čak i kada ga imam, ume da me izjeda danima. Ipak, ove godine rešila sam da moramo uložiti u sebe i svoj svet. Koliko to verovala na duhovnoj osnovi, po pitanju ljubavi i vremena, toliko i kada se radi o novcu. Često sam živela u lošim, stanovima sa starim nameštajem i oskudnim svetlom. Nisam ni bila svesna koliko su me ti mračni prostori sputavali dok se nisam preselila u svoj sadšnji stan. Okruženje je počelo da me inspiriše da ga uređujem i doterujem. Svetlost, police, knjige na njima, sveže cveće u novim vazama, savršena slika u ramu, i ti prokleti Novogodišnji ukrasi koji i dalje stoje po kući iako je septembar, svi zajedno grade pozitivno okruženje koje me podstiče na uspeh. Kao neko kome je stan i dom i kancelarija, taj prostor mora biti ispunjen pozitivnom energijom. Ta energija, i one male stvari zbog kojih se ozariš kada uđes u prostoriju ponekad koštaju. Ove godine, pokušajmo da uložimo malo više u naše svakodnevno okruženje.

6. Nauči da sviraš ukulele

Da li je instrument stvarno instrument ako ga niko ne svira?

Prošle godine, kupila sam ukulele. I dan danas skuplja prašinu kao lepa dekoracija. Ove godine želim da moj mali žuti ukulele ispuni svoju svrhu. Ovo je možda moja najambicioznija odluka, ali postavljam sebi za cilj da naučim da sviram pesmu Trapeze Swinger, benda Iron and Wine. Pratite moj instragram u narednih nekoliko meseci, pa možda i čujete malo mog lošeg sviranja.

7. Poseti 5 novih država

Uspomene iz Nemačke

„Putujem, ne da bih negde stigao, već da bih išao. Putujem zarad samog putovanja. Poenta je u kretanju.“ (Robert Luis Stivenson)
Svake godine postavim sebi sličan cilj. Ove godine, nadam se, sama činjenica da ga zadajem ovako javno, inspirisaće me, a i malo poterati da ga konačno ispunim. Navikla sam da krivim loše plate, skupoću života, ali trebalo je da krivim i svoju neistrajnost. U 2018. neću sedeti skrštenih ruku i čekati da mi prilika ili novac padnu u krilo, već ću sama stvoriti prilike da putujem, vidim, učim i pišem sve o tome za vas divne ljude. Ne brinite, gdegod da odem, vodim vas sa sobom.

8. Pročitaj barem 25 knjiga

Neki od naših omiljenih naslova

Pročitala sam sve romane Džejn Ostin više nego dovoljno puta. Završila bih svako čitanje ljubomrna na sve te devojke/heroine, na sate slobodnog vremena koje imaju za šetanje po divnim predelima, uvek sa knjigom u ruci. S obzirom da ja živim u 21. veku gde vreme izmiče kroz prste i najveštijima, vreme odvojeno za čitanje knjiga uvek bi me skupo koštalo. Pošto sam rešila da ovo bude godina promena, a u skladu sa mojim ostalim rezolucijama, odabrala sam skroman broj koji se ipak može pokazati da je podvig herkulijanskih razmera. Do kraja godine, pročitaću najmanje 25 knjige. Biću neustrašiva, nepokolebljiva, i verovatno neispavana, i danas se otiskujem na prvo putovanje, u moj omiljeni svet, Srednju Zemlju, sa knjigom Kristofera Snajdera, Stvaranje Srednje Zemlje.

Koje su vaše Novogodišnje odluke? Čemu se nadate, a šta želite ostaviti za sobom? Volela bih da čujem vaše mišljenje u komentarima.

One Comment

Podeli svoje mišljenje

%d bloggers like this: